علت ایجاد شوک های ارزی در ایران
به عقیده سردبیرروزنامه دنیای اقتصاد ، ریشه اصلی شوک های ارزی در ایران می تواند "مثلث محال " و " پول دو تابعیتی " باشد .
طبق تئوری مثلث محال ، نمی توان با یک حساب سرمایه باز و سیاست پولی مستقل ، انتظار ثبات ارزی داشت و در ادامه با سرکوب نرخ ارز در یک اقتصاد تورمی ، پول دو رفتاری ایجاد می شود که موجب جهش ارزی در آینده خواهد شد .
ایران امسال سومین جهش ارزی خود بعد از سال های 74 و 91 را پشت سر گذاشت ، وی معتقد است اقتصاد ایران در چرخه معیوبی قرار گرفته ، چرخه ای که به جای خلق ثروت بر قواعد توزیع امتیازات و رانت بنا شده که نتیجه آن کسری بودجه منابع در بانک ها و بودجه دولت است که موجب چاپ پول برای کسری بودجه و ایجاد عارضه تورم می شود .
تصمیمات ترامپ در سال جاری می تواند یکی از عوامل مهم در ایجاد شوک ارزی موجود باشد ، ناامنی اجتماعی ، تقاضای بیش از حد دلار ، احساس خط جامعه و تبدیل دارایی ها علاوه بر ایجاد تلاطم در چند ماه گذشته ، سبب شد تا دولت مجبور به کنترل نرخ ارز به شکل دستور ی شود و نتیجه آن جهش ارز در بازار آینده خواهد بود .
پول دو تابعیتی به این صورت باعث ایجاد شوک ارزی می شود که هنگامیکه تورم داخلی از میانگین جهانی بالاتر رفت ، پول ملی از خود دو رفتار متناقض نشان می دهد که از یک سود قدرت خرید در داخل کاهش یافته و از سوی دیگر قدرت خرید کالا در خارج ثابت می ماند چون تورم در آنجا تغییری نکرده است . # دکترشاپورزارعی # دکتر شاپور زارعی
این امر سبب تمایل جامعه به خرید کالاهای خارجی ، افزایش خروج سرمایه ، تقاضای زیاد و جهش ارزی می شود .این تحلیل گر دو راهکار برای جلوگیری از جهش اقتصادی بدین صورت مطرح می کند :
1- مهار نرخ تورم : بهترین و راحت ترین راه ، کاهش تورم به زیر 5 درصد و یکسان کردن آن با تورم جهانی است .
2- تعدیل تدریجی نرخ ارز : با افزایش تدریجی نرخ ارز ، آشفتگی ذهنی در جامعه پدید نمی آید و میل مصرف کالاهای خارجی مهار می شود ، تا سهم کالای ایرانی در سفره مردم پررنگتر شود . هم چنین می تواند از فعالیت سودجویانه دلالان جلوگیری کند .
#پروفسوردکترشاپورزارعی # پروفسور دکتر شاپور زارعی # ترامپ # قیمت دلار # سهمیه بندی بنزین # سهام عدالت # گرانی