اقتصاد زورش به رکود نرسید
با توجه به اظهارات فعالان صنفی از صنوف گوناگون بازار این نکته بر میآید که بازار از ریل خود خارج شده است و بیتفاوت به قیمت دلار، در حال طی روند صعودی خود در چند ماه مانده به پایان سال است. باید اذعان کنیم علیرغم مقاومت سخت و جانانه بازار در برابر رکود، اما آنچه در ماحصل این تلاش مشهود است آن است که زور بازار به رکود حاکم نچربیده و دنده معکوس دلار در سربالایی تند رکود، به کمک بازار نیامده است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از بلاغ، نوسانات ارز که از ماههای نخستین سال گذشته آغاز و در ماههای پایانی شدت گرفت، بازار اغلب صنوف را دچار تشنج و رکود کرد و میتوان گفت بازار خرید و فروش را در گرداب ارز گرفتار کرد.
کسبه هر روز به این امید کرکره مغازههاشان را بالا میدادند که دولت بهزودی این نوسانات را مدیریت و بازار به حالت قبل بر میگردد اما هر چه این انتظار بیشتر شد، نا امیدی دامنهاش را روی بازار بیشتر و بیشتر کرد. دکترشاپورزارعی دکتر شاپور زارعی
با آغاز سالجاری همگان منتظر آغاز روند نزولی قیمت دلار بودند که به یکباره دلار به بالاترین حد خود رسید و تا مرز 20 هزار تومان هم پیش رفت و تمام رشتههای بازاریان را پنبه کرد.
رفته رفته با تشدید وخامت بازار ارز و پیامدهای مخرب و سوء آن بر زندگی آحاد مردم، دولت با ابزار گوناگون حتی تعطیلی صرافیها و بازداشت ورود پیدا کرد و دلار را کمی سر به زیر کرد.
با گذشت بیش از یکماه از نزول قیمت دلار و توقف سیر صعودی آن، با گفتوگو از فعالان صنوف گوناگون سعی در اطلاع از آخرین وضعیت بازار داریم تا دریابیم اعلام کاهش قیمت دلار، اثر مطلوبی بر بازار داشته است یا خیر.
تاثیر نوسانات ارزی بر بازار مسکن
ارائه سیاستهای جدید ارزی طی ماههای اخیر زمینهساز کاهش قیمت سکه و ارز در بازار شده است که همین موضوع موجب شد تا بسیاری از خریداران مسکن نیز امید به کاهش قیمت مسکن داشته باشند، البته در این بین برخی از کارشناسان مسکن معتقد بودند میتوان با تثبیت قیمتهای ارز به ثبات بازار مسکن امیدوار بود، البته تعداد دیگری از کارشناسان بر این عقیدهاند که بازار در حال رکود است و باید منتظر واکنش سرمایهگذاران در این بازار بود.
البته، بازار مسکن که از سال گذشته تحت تأثیر نوسانات ارز و سکه قرار گرفته موجب شد تا شاهد متلاطم شدن عرضه و تقاضای مسکن و طبیعتا ایست معاملات در این بازار باشیم.
عمر کوتاه اثر کاهش دلار بر بازار مسکن
عرب خزائلی یکی از فعالان بخش مسکن در مازندران در این باره به خبرنگار ما گفت: کاهش قیمت دلار در یک دوره خیلی کوتاه در شهریور ماه موجب جنب و جوش در بازار مسکن شد که عمر کوتاهی داشت.
وی افزود: بازار معاملات زمین و مسکن همچنان در رکود به سر میبرد و تغییری نداشته است.
افزایش 50 درصدی قیمت املاک نسبت به سال گذشته
عضو هیئت رئیسه اتحادیه املاک مرکز مازندران خاطرنشان کرد: قیمت زمین و مسکن نسبت به سال گذشته با افزایش چشمگیر تا 50 درصدی مواجه شده است و این امر در کنار کاهش قدرت خرید مردم و ابهام در انعقاد قراردادها موجب شد تا رکود دست از سر بازار مسکن بر ندارد.
به گفته عرب خزائلی قیمت متوسط هر متر مربع مسکن در مرکز استان 3 میلیون تومان است و این در حالی است که قیمت مسکن در برخی نقاط ساری به مرز 7 میلیون تومان هم میرسد.
کاهش دلار نتوانست شوک لازم را به بازار وارد کند/ بازار در کمای عمیق رکود تورمی!
عباس رمدانی رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای استان نیز در خصوص تاثیر کاهش قیمت دلار بر بازار رایانه و تجهیزات کامپیوتری گفت: کاهش دلار در یک بازه زمانی کوتاه موجب توقف روند صعودی قیمتها و تحرک در بازار شد که این امر موقتی بود و نتوانست شوک لازم را به تن بیرمق بازار وارد کند و جان دوبارهای به آن ببخشد.
وی افزود: با توجه به ورود مستقیم تجهیزات IT و رایانه به کشور، نوسانات ارزی اثر مستقیمی بر این بازار دارد و تشنجهای مکرر ارزی اثرات ناخوشایندی را بر بازار اکثر صنوف بهویژه تجهیزات رایانه، لپتاپ و IT وارد کرده است.
افزایش 80 تا 150 درصدی تجهیزات رایانه در بازار
عضو هیئت رئیسه اتاق اصناف مرکز استان از افزایش 80 تا 150 درصدی تجهیزات رایانهای بهویژه انواع لپتاپ در بازار نسبت به سال گذشته خبر داد و تصریح کرد: هم اکنون بازار همچنان در رکود به سر میبرد و در کنار افت معاملات و خرید و فروش، آنچه کسبه را میآزارد کمبود جنس مورد نیاز و تامین اقلام مورد نیاز میباشد.
نوسانات ارزی بازار اتومبیل را بلوکه کرد
برزگر یکی دیگر از فعالان صنفی در حوزه خرید و فروش خودرو و اتومبیل است که در خصوص اثر کاهش دلار بر بهبود اوضاع بازار این صنف میگوید: نوسانات ارزی بازار خرید و فروش خودرو را در بنگاههای اتومبیل بلوکه کرد.
وی افزود: نوسانات ارزی از یک سو موجب کاهش قدرت خرید مردم شد و از سویی دیگر قیمتهای خودرو را نسبت به سال گذشته 2.5 برابر کرده است.
خیمه سنگین رکود روی دروازه بازار اتومبیل!
عضو هیئت رئیسه اتحادیه نمایشگاهداران اتومبیل مرکز استان خاطرنشان کرد: قیمت 30 میلیونی سمند طی سالگذشته اکنون بین 60 تا 70 میلیون، پراید 21 میلیونی اکنون نزدیک به 40 میلیون، ال نود اتومات 48 میلیونی الان حدود 115 میلیون، و برای نمونه خودروی خارجی 350 میلیونی اکنون به مرز یک میلیارد تومان رسیده است.
رکود ارزی دست بردار بازار طلا نیست
محمدرضا نصیری یکی از فعالان بازار طلا و جواهر در استان به خبرنگار ما در خصوص اثرات ارزی کاهش قیمت دلار بر بازار عنوان کرد: بازار مسیر صعودی خود را طی میکند و تمام حرکت دولت در این مسیر که در جهت بازدارندگی روند صعودی قیمت دلار است، به قول معروف به زور سر نیزه است.
سکه به 4 میلیون و 450 هزار تومان رسید
وی با بیان اینکه طی یکی، دو روز اخیر دوباره در حال مشاهده طی روند صعودی دلار در بازار هستیم، افزود: دلار 12 هزار و 500 تومانی هفته گذشته طی روزهای اخیر به مرز 14 هزار و 500 تومان رسیده است.
عضو هیئت رئیسه اتحادیه طلا و جواهر مرکز استان بیان کرد: قیمت حال حاضر سکه در بازار 4 میلیون و 450 هزار تومان، نیم سکه دو میلیون و 400 هزار، ربع سکه یک میلیون و 100 هزار تومان و هر گرم طلای آب شده تقریبا 415 هزار تومان است که حاکی از افزایش قیمت طلا نسبت به هفته گذشته است.
کسبه چند روز در میان دشت میگیرند
نصیری با بیان اینکه رکود متاثر از نوسانات ارزی، دست بردار از بازار نیست، تصریح کرد: بازار طلا به صفر رسیده است و کسبه هر چند روز حتی دشت هم نمیگیرند! با وجود اینکه مدتها منتظر کاهش قیمت دلار جهت رونق بازار بودیم، اما عملا کاهش نسبی دلار، اثر چندانی بر بهبود اوضاع نداشت.
کاهش قدرت خرید مردم در بازار لوازم خانگی تا افزایش 3 برابری قیمت
سید احمد قاهری یکی از فعالان صنفی رسته لوازم خانگی در استان نیز در این باره به خبرنگار ما میگوید: در حال حاضر، در کل بازار لوازم خانگی خرید و فروش نمیشود.
وی افزود: اغلب اجناس این صنف نسبت به سال گذشته، 3 تا 4 برابر شده است و این قدرت خرید مردم را کاهش داده است.
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی در مرکز استان متذکر شد: قیمت 3 میلیونی اسپیلت طی سال گذشته در سالجاری به 12 میلیون تومان و یخچال ساید بای ساید 6 میلیونی هم اکنون به 18 تا 20 میلیون تومان رسیده است.
خودسری بازار روی شیب تند گرانی
با توجه به اظهارات فعالان صنفی از صنوف گوناگون بازار این نکته بر میآید که بازار از ریل خود خارج شده است و بیتفاوت به قیمت دلار، در حال طی روند صعودی خود در چند ماه مانده به پایان سال است.
آنچه از اظهارات کوچه- بازاری مردم بر میآید تا پایان سال حداقل دو موج دیگر گرانی را یکی از زمان آغاز تحریمها و یکی هم با نزدیک شدن به فصل خرید سال جدید در اواخر امسال، خواهیم داشت که باید منتظر بود و دید این پیشبینی تا چه میزان به حقیقت نزدیک است.
باید اذعان کنیم علیرغم مقاومت سخت و جانانه بازار در برابر رکود، اما آنچه در ماحصل این تلاش مشهود است آن است که زور بازار به رکود حاکم نچربیده و دنده معکوس دلار در سربالایی تند رکود، به کمک بازار نیامده است.
گفتنی است شدت گرفتن نوسانات در بازار ارز، گلایه فعالان اقتصادی را بیشتر کرده چرا که دورنمای بازار و ادامه کسبوکار برایشان دشوار شده است؛ گزارشهای میدانی از بازارهای خرید و فروش ارز نشان میدهد که همچنان تب و تاب و التهاب بازار نخوابیده است و نوسانهای شدید نرخ ارز، چه صعودی باشد و چه نزولی، اثرات منفی بر اقتصاد دارد.
منبع : http://www.dana.ir/news/1423393.html
دکترشاپورزارعی
دکتر شاپور زارعی